Pszichés problémák más megvilágításban

 
  • Pszichés problémák más megvilágításban
 
 
" Az összes betegség a belekből ered. " Hippokratész
 
 
 
Sajnos ma még elég kevés szülőnek jut eszébe, hogy gyermeke hiperaktivitásának, figyelemzavarának, diszlexiás tüneteinek az okát az emésztőrendszer problémás működésével hozza összefüggésbe. Végső soron pedig a megoldást a táplálkozás megváltoztatásában keresse.
 
Ugyanezt elmondhatjuk a felnőttek esetében is. Sokan nem gondolnák, hogy a depressziónak, a koncentrációs problémáknak , állandó fáradtságnak a sérült emésztőrendszer lehet a kiindulópontja.
 
A sort folytathatnánk még az allergiával, ekcémával, asztmával. 
 

A modern orvostudomány bennünket embereket különböző rendszerekre osztott fel, mint szív és érrendszer, emésztőrendszer, idegrendszer stb…

Ennek megfelelően  különböző szakterületek jöttek létre a gyógyításban, ezek mindegyike az emberi test egy-egy részére fókuszál. Így sokszor rejtve maradnak fontos összefüggések.

Ilyen többek között az emésztés és a pszichológia kapcsolata.

Pedig az orvostudomány  történetében rengeteg példa van arra, hogy akár súlyosabb pszichiátriai tüneteket is pusztán a beteg bélrendszerének a   rendbetételével   gyógyítottak.

A mentális problémákkal küzdő betegek  többsége emésztési problémákkal is küzd.

Az emésztés és az agy kapcsolatát valamilyen oknál fogva sok orvos nem veszi figyelembe.

 

Erre világít rá munkásságával Dr. Natasha Campbell-McBride neurológus, egy autista kisfiú édesanyja. Miután kisfiát kigyógyította az autizmusból,1998-ban megalapította a Cambridge Táplálkozástudományi Klinikát. 

Speciális programjaival jelentős eredményeket ért el  a viselkedés és tanulási zavarokkal küzdő gyermekek és felnőttek  állapotának javításában.

Saját kutatási eredményeire épített meggyőződése, hogy a tanulási zavarok, hiperaktivitás, figyelemzavar, depresszió, a többi fent említett betegség, sőt az autizmus és skizofrénia is kapcsolatban állnak az emésztőrendszer állapotával.

 

Természetesen, nem szeretném azt állítani, hogy kivétel nélkül minden ilyen probléma hátterében az elégtelen emésztés áll, de egyre több kutatás bizonyítja az összefüggést.

 

További információkat az " Emésztőrendszeri problémák " menüpont alatt találsz.