Írások, cikkek

 
 

Testi és lelki egészségünk               ( Cikksorozat/ 1.  Szeptember 03. 2018.)

Nyárutó – az öt elem tana tükrében

Mindenkivel  megtörtént már, hogy megmagyarázhatatlan fájdalmat érzett  teste valamely pontján, bőrtüneteket tapasztalt itt-ott , amik ahogy jöttek, úgy el is tűntek. Miért éppen ott fáj, viszket, nő pattanás?  Ezek a tünetek sok mindent elárulnak a testben zajló folyamatokról. Mindegyik a gondolkodásmódunkról , érzelmeink megéléséről is szól. Ha tudjuk, hogy szervezetünkben miképp és merre áramlik az energia, akkor megfejthetjük ezeknek a rejtélyesnek tűnő tüneteknek a jelentését.

Testünkben az energia tizenkét világosan elkülönülő  csatornában  áramlik. Ezek a meridiánok olyanok, mint valami folyó, a test bizonyos pontján erednek, és onnan  folynak  a test egy másik pontjáig. Az egészség állapota, mikor az energia akadálytalanul áramlik az egész rendszerben és ellátja életerővel minden egyes szervünket, sejtünket.

A kínai gyógyászat öt különböző fő szervet és annak körét különbözteti meg.  Mindegyik szervrendszer működését egy , a természetben megtalálható elemhez kapcsolja.

Ezek a TŰZ, FÖLD, FÉM, VÍZ és FA.

 Az öt elem rendszere arra nyújt rálátást számunkra, hogy az energia hogyan mozog a szervezetben, hogyan táplálja a szervrendszereket szervezetten, szabályos rend szerint.  Minden elem működése hatással van a körben más elemekre.  Vagy táplálja, vagy kontroll alatt tartja. Ha az egyik elem túl gyenge, vagy túl erős, akkor az energia szabályozás felborul és megnyilvánul a szervek kóros működésében. Ezen  elemek az évszakokhoz is hozzá vannak rendelve.

Tehát NYÁRUTÓ, szeptember-október hónap, a Föld elemnek megfeleltethető.

Hozzá kapcsolódó szervek a lép, hasnyálmirigy, gyomor és az izmok.

A lép meridián a nagy lábujj külső oldalából indul, végigmegy az alsó lábszár belső oldalán a térdig, onnan a combon át a gyomorig,  majd elkanyarodik a hónaljnál a kar alatt és a hát külső oldalán, a hónaljvonalon ér véget.

A kínai gyógyászatban a lépnek nagy jelentőséget tulajdonítanak. A lép tisztítja meg a vért, közvetítésével kerülnek a véráramba az immunsejtek. Alapvető szerepet játszik az emésztésben, főleg mert ő táplálja életerővel a gyomrot és a vastagbelet.

Hozzá kapcsolódó érzelmek az együttérzés,  aggódás, a  szorongás és szeretethiány.

Ha a lép energiája  felborul , a következő  tüneteket tapasztalhatjuk többek között: rossz emésztés, ízérzékelési zavarok, szájban keletkező problémák, mint fekélyek, száraz ajkak.  Bő váladék a nyálkahártyákon, orr melléküreg gyulladás, hormonális zavarok, végtagok gyengesége, bizsergése, nyirok problémák, vegetatív idegrendszeri problémák.

Érzelmi megnyilvánulása, hogy az energiaszint váltakozása miatt az ember gyakran rosszkedvű, belemerülhet az önsajnálatba, vagy a mások iránti együttérzésbe. Folyamatosan agyal, aggódik.

Megfelelő táplálkozással segíthetjük e szervek egyensúlyának helyreállítását. A lépnek ,  gyomornak és  hasnyálmirigynek  az élelmiszerek közül a finomított cukor árt leginkább, valamint minden, ami nagyon savas. Ideértve az üdítőitalokat és a bort is.

Megfelelő működésükhöz az ásványi anyagok nagyon fontosak. Minden zöldség bőven tartalmaz ásványokat. Közülük a tökfélék a leginkább lépserkentők. Különösen jók a káposztafélék magas kalcium tartalmuk miatt. Gabonafélék közül a köles ajánlható elsősorban.

Nagyon fontos , hogy alaposan rágjuk meg az ételt ! A nyáltól átjárt étel lúgosságával ellensúlyozza a gyomor savasságát. A fűszeres,  savas ételek gyomorégést, gyomorfájást eredményezhetnek.

Amennyiben a  mögöttünk hagyott nyarat kellőképpen kihasználtuk és éltünk a TŰZ elemet és a hozzá tartozó szervet, a szívet erősítő őröm és nevetés lehetőségével, akkor aggódás nélkül léphetünk be a nyárutóba. Ugyanis a TŰZ elem a FÖLD  elemet táplálja, mondhatnám úgy is, hogy a szív tüze felmelegíti a lépet.

Kívánok energiában bővelkedő,  kellemes, aggódásoktól mentes NYÁRUTÓT !

Triebl Mária  

Hamarosan újra jelentkezem egy másik témával !

 

 

Felhasznált irodalom: Ohashi és Tom Monte: Testről olvasás c. könyve