Írások, cikkek

 
 
 

EGÉSZSÉG TESTNEK ÉS LÉLEKNEK

2020. JANUÁR 14.

 

Fáradékonyság, lehangoltság, depresszió….Téged is érint?

Méltatlanul keveset foglalkozunk az egyik fontos szervünkkel, a mellékvesével ami az endokrin rendszer része és létfontosságú hormonokat termel.  Adrenalint, kortizolt és olyan egyéb hormonokat amelyek például a nemi hormonok ( ösztrogén, tesztoszteron) termelését szabályozzák.

Működését a stressz jelentősen befolyásolja, ilyenkor extra adag adrenalint választ ki, ami akkor vészhelyzetben a túlélésünket biztosítja. Ha viszont folyamatos ez az állapot, állandó stresszben élünk, a mellékvese károsodik, hiszen nem működhet állandóan „ turbó üzemmódban „. Kiválthatja ezt egy elhúzódó, számunkra nehezen megélhető élethelyzet, fájdalom, de akár a gyermekszülés is. Kevesen gondolnak arra, hogy a szülés utáni depresszió is visszavezethető erre a jelenségre. A szüléskor a nőnek rengeteg adrenalinra van szüksége és sokszor a mellékvese annyira kimerül, hogy nem képes már elegendő hormont termelni ahhoz, hogy az édesanya erős és boldog legyen.

A kimerült mellékvese nem tudja szabályozni az élethelyzethez megfelelő mennyiségű hormon adagolását és vagy túl kevés, vagy túl sok hormont termel. A túl sok adrenalin hat az agy dopamin készletére, ami a jó kedélyállapotért felel. Így a mellékvese kimerültség  hullámzó kedélyállapotot eredményez, amit a túl kevés, vagy túl sok hormon okoz.

A mai emberek 80%-a találkozik élete során ezzel a problémával.

Ha a következő tünetek megjelennek érdemes erre is gondolni: energiahiány, feledékenység, összpontosítási nehézségek, lehangoltság, álmatlanság, rossz emésztés…

A kimerült mellékvese más mirigyek működését is ronthatja. Így a hasnyálmirigy, pajzsmirigy, a máj és a szív egészséges működését is megváltoztathatja. 

Persze nem mindig a mellékvese a hunyó amikor fáradékonyak vagyunk, de jellegzetes tünet ha kellő mennyiségű alvás ellenére is fáradtak vagyunk, vagy már a nap korai szakaszában jelentkezik a fáradtság, vagy ha este a kimerültség ellenére sem tudunk elaludni. A folyamatos, csillapíthatatlan szomjúság érzése is jelezhet. Ilyenkor az elektrolit egyensúlyt kell helyreállítanunk, tehát a még több víz sem fogja csillapítani a szomjunkat. Nátriumot, káliumot, glükózt tartalmazó gyümölcslé, zellerlé segíthet.  Gyakori jelenség ilyenkor még az élénkítőszerek ( kávé, csokoládé, energiaital, szénhidrátok) utáni vágy is, ezeket érdemes kerülni, mert csak rövid távon hoznak megoldást. Utána pedig rosszabbodik az állapot, még inkább kimeríti a mellékvesét ez a hullámvasút szerű állapot.

Mit tehetünk ha úgy érezzük, hogy bennünket is érint ez a probléma?

Az első és legkézenfekvőbb javaslat, hogy próbáljuk meg elkerülni a szélsőséges stresszt okozó terheléseket és ne spóroljunk az alvásidővel.

Ugye milyen egyszerű ?............lenne, ha ezt tartósan be is tudnánk tartani. Mivel valószínűleg nem így lesz, akkor legalább próbáljuk meg az élénkítőszerek mennyiségét csökkenteni, vagy elhagyni őket. Valamint semmiképp ne maradjunk benn sokáig az olyan negatív érzelmek hálójában, mint a harag, gyűlölet, bűntudat, szorongás, szégyen ……mert ezek bizonyosan megbetegítik a testet.

Van azért reménysugár akkor is, ha bőven benne vagyunk a kimerültség állapotában. Persze a türelemre itt is szükség lesz, mert több hónapot vehet igénybe a regenerálódás. Minél hamarabb a gyógyulás útjára lépünk, annál hamarabb fogjuk magunkat energikusnak, életvidámnak érezni.

Itt pedig mindazon dolgok felsorolása amivel nagyobb erőfeszítés nélkül meggyógyíthatjuk magunkat.

 • A mellékvese gyógyításához az a legjobb, ha másfél, két óránként elfogyasztunk valamilyen könnyű ételt. Ennek lényege, hogy így egész nap folyamán kiegyensúlyozott marad a vér cukortartalma és amíg nem zuhan le a glükózszint addig a mellékvesének nem kell beavatkoznia, hogy kortizolt és egyéb hormonokat termeljenek, hogy működésben tartsanak bennünket. Lényeg, hogy ezek az ételek elegendő káliumot, nátriumot és cukrot tartalmazzanak. Ne örüljünk nagyon, mert itt nem a fehér, finomított cukorról van szó, hanem a gyümölcsökben található természetes cukrokról és ásványokról. Tehát erre a célra tökéletes néhány szem datolya, alma, zellerszár, avokádó, narancs, édesburgonya…
 • Bizonyos élelmiszerek elősegítik a mellékvesék védelmét, ezekkel kigyógyulhatunk a mellékvese kimerültségből. Ezek : a csírák, spárga, kék áfonya, banán, fokhagyma, brokkoli, fodros kel, málna, szeder, római saláta és a piros almafajták. Nem teljesíthetetlen feladat ezeket naponta belecsempészni az ételeinkbe, úgy gondolom.
 • Amit kerülni kell az a zsír ! A sok zsír megterheli a hasnyálmirigyet, a májat, majd inzulin rezisztenciát okoz, vagyis megnehezíti a testnek, hogy stabil glükózszintet tartson fenn. Ez pedig komoly terhelést jelent a mellékvesének , mert rengeteg hormont kell termelnie, hogy ezt kompenzálni tudja. Bizonyos mennyiségű szénhidrátra viszont szükség van.

Gyógynövények és étrendkiegészítők , amik segítenek a mellékvesének a   gyógyulásban.

 • Édesgyökér ( magas vérnyomás esetén óvatosan  vele)
 • Spirulina: erősíti a mellékvesét
 • Ester C: a C-vitamin ezen formája gyulladáscsökkentő hatású
 • Króm : stabilizálja a vércukorszintet
 • Szibériai ginzeng (Eleuthero ginzeng) : mérsékli a mellékvese stresszre adott túlzott reakcióját
 • Ashwagandha: segít egyensúlyban tartani a mellékvese hormontermelését
 • Magnézium: megnyugtatja az idegrendszert
 • Kínai hernyógomba: fokozza a máj erejét, hogy hatékonyabban fel tudja dolgozni a véráramba kerülő kortizolt
 • Csipkebogyó: gyulladáscsökkentő
 • Árpafűlé italpor: erősíti a gyomorban lévő sósavat ( a minőségét javítja!!!) védi a mellékvesét
 • Baktövis: Erősíti az immunrendszert és a hormonrendszert
 • Citromfű: Erősíti az idegrendszert
 • Rhodiola: optimalizálja a mellékvese működését

A fenti szerek könnyen beszerezhetőek, akár holnap elkezdhetjük mellékvesénk stabilizálását, önmagunk gyógyítását.

Ha törekszünk arra, hogy a napi alvásidőnk is közelítsen az optimálishoz, ha szeretjük magunkat annyira, hogy nem maradunk benn mérgező érzelmeinkben, hanem megpróbáljuk elengedni őket (hiszen sosem annak ártunk vele akinek szólnak, hanem saját magunknak ) akkor már hatalmas lépést tettünk gyógyulásunk felé.

A természet gyógyító erejéről még nem is esett szó ! Egy séta néha csodákra képes, akár a fagyos télben is. A legjobb idegnyugtató , nem véletlenül mondjuk azt, hogy „kiszellőztetjük a fejünket” ha például gyalog megyünk haza bárhonnan.

Nem szabad megfeledkezni arról a bizonyos „ ÉNIDŐről” sem! Kinek mi okoz örömet, csak iktassuk be a mindennapjainkba! Tartozunk magunknak ennyivel és testünk, lelkünk meg fogja hálálni. Ebben biztosak lehetünk !

Így talán energikusan, vidáman, egészségesen átvészelhetjük a komorabb téli hónapokat !

 

Sok sikert kívánok ehhez ! Köszönöm, hogy végigolvastad!

https://www.asztro-teljesgyogyulas.webnode.hu

 

Felhasznált irodalom: Anthony William-Gyógyító médium c. könyve

  

 

 

 

 

 

 

Testi és lelki egészségünk          ( Cikksorozat/12.  július 14. 2019.)

 

NYÁR – az öt elem tana tükrében

A kínai gyógyászat öt különböző fő szervet és annak körét különbözteti meg.  Mindegyik szervrendszer működését egy, a természetben megtalálható elemhez kapcsolja.

Ezek  a TŰZ, FÖLD, FÉM, VÍZ és FA.

 Az öt elem rendszere arra nyújt rálátást számunkra, hogy az energia hogyan mozog a szervezetben, hogyan táplálja a szervrendszereket szervezetten, szabályos rend szerint.  Minden elem működése hatással van a körben más elemekre.  Vagy táplálja, vagy kontroll alatt tartja. Ha az egyik elem túl gyenge, vagy túl erős, akkor az energia szabályozás felborul és megnyilvánul a szervek kóros működésében. Ezen elemek az évszakokhoz is hozzá vannak rendelve.

Aktuálisan tehát NYÁR, a TŰZ elemnek megfeleltethető.

Hozzá rendelhető szervek a SZÍV, a vérkeringési rendszer és az VÉKONYBÉL.

A keleti orvoslásban a szív és a vékonybél működése összefügg egymással, egymást táplálják. A szív a jang, a vékonybél a jin szerv. Miközben egymást táplálják, egyúttal energiát közvetítenek a föld szerveknek, életerővel látják el a gyomor, lép, hasnyálmirigy szervrendszert. A TŰZ elem irányítása alatt áll a szívburok, a nyelv és a beszéd, az arc és az arcpír, az izzadság és a tapintás.

A szívenergia kimerülése mentális kiégést, idegi feszültséget, krónikus stresszt, étvágytalanságot, félénkséget okozhat.

A szívenergia túltengése izzadást, váll-, és karfájdalmat, nyughatatlanságot, lazítás képtelenséget okozhat. Gyomorideg, szívdobogás lehet a következmény. Hisztérikus rohamok jelentkezhetnek.

A vékonybél a tápanyag kivonásáért felelős ételeinkből, és feldolgozza a véráram számára. Vérünk minősége az étrendünktől függ. Ha étrendünk kevés tápanyagot tartalmaz, vagy túl sok benne a zsír és koleszterin - amelyek betakarják a vékonybél finom bolyhait - akkor nem kapunk elegendő tápanyagot az elfogyasztott élelmiszerből. Sejtjeink éhezni fognak és a szomszédos szövetekből vonják ki a tápanyagot, csontjainkból, fogainkból. A vékonybél gyengesége más emésztési problémákban is közrejátszhat. Nőknél krónikus menstruációs problémákat okozhat és a migrén kialakulásáért is felelős.

Akiknek sok a vékonybél energiájuk, nagyon határozott emberek lehetnek. Nyughatatlanok, hajlamosak a munka túlzásba vitelére. Rendkívül ambiciózusak lehetnek. Érdekes módon ezeknek az embereknek a végtagjaikban elégtelen lehet a keringésük, gyakran kell vizelniük.

Ahhoz, hogy a TŰZ energia egyensúlyban legyen bennünk, szívünk és vékonybelünk megfelelően tudjon működni, figyelnünk kell májunkra és epénkre is, hiszen ezek látják el energiával a TŰZ szerveinket. Tehát, ha valaki tönkreteszi a máját, könnyen lehet, hogy szív és vékonybél, felszívódási panaszai is lesznek.

Ugyanakkor a vese és hólyag megfelelő működése tartja kordában a szívet és a vékonybelet, nehogy túltengjen az energia bennük. A VÍZ ( vese és hólyag ) korlátozza a Tüzet.  Megint minden, mindennel összefügg.

Az elemek nemcsak szervcsoportokhoz kapcsolhatók, hanem mindegyik elem egy-egy érzelmi állapothoz is. A TŰZ elemhez kapcsolható érzelmek az  ÖRÖM és a HISZTÉRIA. Ha a szív kiegyensúlyozott könnyebben élünk át örömöt az életünkben. Ha krónikus boldogtalanságot tapasztalunk, akkor hiányzik a belső tűz. Ha a TŰZ elem túlstimulálódik, akkor megmagyarázhatatlan érzelmi kitörések lehetnek úrrá az emberen.

Megfelelő táplálkozással segíthetjük e szervek egyensúlyának helyreállítását. A szívnek és a vékonybélnek árt a túl sok fűszeres étel, valamint a hús, tojás, tejtermékek fogyasztása. Hasznos a kukorica, kelbimbó, hagymafélék, lencse, eper, málna fogyasztása.

A TŰZ elemhez kapcsolható íz, a keserű  íz. A kis mennyiség serkenti , a túl sok gyengíti  a TŰZ szerveket. Az enyhén keserű ételek, mint például a pitypang zöldje jótékonyan hat a szív és vékonybél működésére.

A keleti diagnosztika és gyógyítás az emberi szervezetben fennálló bámulatos összefüggések ismeretére épül. Ne ragadjunk ki tehát egy szervet, egy problémát, hanem próbáljuk megérteni az összefüggéseket, mert tartós gyógyulás csak ezek alapján érhető el.

A forró nyár alatt örüljünk, nevessünk sokat, ez erősíti szívünket, boldogságunkat. Élményekkel telve könnyebben vesszük majd az akadályokat, ha jön a nyárutó. Ahol pedig egészséges gyomorra, lépre, hasnyálmirigyre lesz szükségünk, hogy ne az aggódásé, szorongásé legyen a főszerep a nyár elmúltával sem.

 

Köszönöm, hogy elolvastad!

 

Régebbi írásokat itt találod:

 https://asztro-teljesgyogyulas.webnode.hu/irasok-cikkek/

 

Felhasznált irodalom: Ohashi és Tom Monte: Testről olvasás c. könyve

 

 

 

Testi és lelki egészségünk               ( Cikksorozat/ 11.  Március 31. 2019.)

TAVASZ – az öt elem tana tükrében

A kínai gyógyászat öt különböző fő szervet és annak körét különbözteti meg.  Mindegyik szervrendszer működését egy, a természetben megtalálható elemhez kapcsolja.

Ezek a TŰZ, FÖLD, FÉM, VÍZ és FA.

 Az öt elem rendszere arra nyújt rálátást számunkra, hogy az energia hogyan mozog a szervezetben, hogyan táplálja a szervrendszereket szervezetten, szabályos rend szerint.  Minden elem működése hatással van a körben más elemekre.  Vagy táplálja, vagy kontroll alatt tartja. Ha az egyik elem túl gyenge, vagy túl erős, akkor az energia szabályozás felborul és megnyilvánul a szervek kóros működésében. Ezen elemek az évszakokhoz is hozzá vannak rendelve.

Aktuálisan tehát TAVASZ, március - április  hónap, a FA elemnek megfeleltethető.

Hozzá rendelhető szervek a MÁJ és az EPE.

Nem véletlen tehát, hogy ilyenkor, tavasszal állunk neki megtisztítani szervezetünket, májunkat. Mint ahogy az sem véletlen, hogy ilyenkor jönnek elő a bőrproblémák, allergiák, jelezve, hogy itt az ideje a nagytakarításnak minden szinten.

A máj rengeteg bonyolult és fontos feladatot végez, energiaraktározást, vértisztítást, immunsejtek és emésztőenzimek előállítását.

Amikor kimerül a májenergia az ember fáradékonnyá válik, mert a mája nem bocsát ki glikogént, azaz üzemanyagot. Felhalmozódnak a szervezetben a méreganyagok. A túltengő májenergia szintén problémákat okoz, az illető hajszolt lesz, feje elnehezülhet, romlik az emésztése.

A nem megfelelő májműködés következményei a különféle szemproblémák, látásgyengülés. Nem utolsó sorban a bőrön megjelenő kiütések, különösen a meridián mentén. Valamint bőrszárazság, perifériás idegrendszeri problémák, a külső nemi szervek problémái léphetnek fel.

A májhoz szervesen kapcsolódik az epehólyag, mint egymást kiegészítő szervek. Az epesavak a májban tárolódnak, onnan kerülnek a belekbe, ahol közreműködnek  a tápanyagok, különösen a zsírok lebontásában. A nem megfelelő epeműködés az emésztési problémákon kívül alvási problémákat, a gyomor savasságát, a szem túlzott váladékozását okozhatja. Felléphet még migrénes fejfájás, vállfájdalom, keserű szájíz, sárgás elszíneződés a szemeken, bőrön.

Az elemek nemcsak szervcsoportokhoz kapcsolhatók, hanem mindegyik elem egy-egy érzelmi állapothoz is. A FA elemhez kapcsolható érzelmek a HARAG és az AGRESSZIÓ. Akik krónikus mérgelődésben szenvednek, azok kezeltessék a májukat.

Megfelelő táplálkozással segíthetjük e szervek egyensúlyának helyreállítását. A túl sok zsíros étel, az alkohol árt a májnak és az epének. Kerüljenek túlsúlyba a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségfélék, babfélék és a hal.

 

A FA elemhez kapcsolható íz, a savanyú  íz. A kis mennyiség serkenti , a túl sok gyengíti  a FA szerveket.

Ha a hosszú tél alatt vesénk meggyengült, akár külső hatások, akár félelmeink miatt, akkor nem tudják kellő energiával ellátni májunkat , epénket. Így alulműködés léphet fel náluk. Viszont, ha tüdő, vagy vastagbél problémáink vannak, a gátló hatás szenvedhet kárt, túlműködést okozva a FA szerveknél, amik a fent leírt módokon nyilvánulhatnak meg. 

A keleti diagnosztika és gyógyítás az emberi szervezetben fennálló bámulatos összefüggések ismeretére épül. Ne ragadjunk ki tehát egy szervet, egy problémát, hanem próbáljuk megérteni az összefüggéseket, mert tartós gyógyulás csak ezek alapján érhető el.

Köszönöm, hogy elolvastad!

 

Felhasznált irodalom: Ohashi és Tom Monte: Testről olvasás c. könyve  

 

Testi és lelki egészségünk               ( Cikksorozat/ 10.  Február 10. 2019.)

Miről árulkodik a kinézetünk ?

A bőrünk egy csodálatos szervünk, amely gyorsan és jól láthatóan reagál a bennünk játszódó körülményekre. Érzékenysége révén életfolyamataink barométeréül szolgálhat, csak tudnunk kell olvasni róla. Jelzi ha táplálékunk, életvitelünk vagy környezetünk nem egészséges.

Igaz az is, hogy genetikai adottságaink is szerepet játszhatnak bőrünk szerkezetében, érzékenységében, de ettől függetlenül mindenkinek lehet egészséges és szép a bőre. Ha egészségi állapotunknak megfelelő ételeket eszünk, harmóniában élünk külső környezetünkkel, azt a bőrünk is meg fogja hálálni. Tehát az Univerzum a hiúságunkat használja eszközként arra, hogy rávegyen bennünket az egészséges életmódra. 

Milyen elváltozásokkal üzenhet a bőrünk ?

Amikor valamilyen belső folyamat következtében megváltozik a színe.

A vörös szín a szívhez és a keringési rendszerhez kapcsolódik. A vörös színt a hajszálerek kitágulása idézi elő. A bőr krónikus pirosságát a jin jellegű dolgok váltják ki . Ilyenek a jin jellegű élelmiszerek, az édesség, alkohol, sok fűszerféle , valamint minden felfokozott érzelem ( sírás, nevetés).

Ha fehér, sápadt az arcszín az a tüdőhöz és a vastagbélhez kötődik. Ha valakit sokk ér, krónikus tüdőbetegségben szenved, vagy rossz a vérkeringése, akkor bőre színe fehérré válik. A tüdő különösen érzékeny a dohányzásra és a túlzott zsírfogyasztásra. Ha bélműködési zavarok állnak fenn, különösen ha székrekedés, akkor a vér stagnál a bélrendszerben, így a szervezet többi részébe is kevés vér jut és emiatt jelentkezik a fehér, sápadt bőrszín.

A sárga bőrszín a májjal és az epehólyaggal függ össze. A bőr és a szemek elsárgulását az  epe és a máj többi váladéka idézi elő.

A barna szín általában a vesével függ össze. Ha a vese nem működik megfelelően, akkor a vér színe sötétebbre változik. Ez a sötétedés átkerül a bőrre is, különösen a szemek alatti területre. Az orrnyereg körüli barna elszíneződés viszont a gyomor, lép, hasnyálmirigy problémáját jelzi.

A bőr kékes színe a halántékon, orrnyergen és a szemek közötti bőrterületen a máj,  gyomor, lép, hasnyálmirigy keringési elégtelenségét jelzi. Pangás uralkodik ezeken a területeken.

A szépségpöttyök, anyajegyek valójában a szervezetből kicsapódott méreganyagok. Kiváltó okuk a felesleges szénhidrátok, zsírok, fehérjék elégetése. Az , hogy melyik meridiánon találhatóak, informál arról, hogy melyik szerv működésével vannak gondok.

A bőr zsírosodása a táplálékban lévő túl sok zsír, olaj és állati eredetű anyag következménye. A zsírokat és az olajokat a máj és az epehólyag dolgozza fel, olyan módon, hogy epesavakat adagol hozzájuk. Ha a máj telítődik zsírral, akkor működésének hatékonysága lecsökken. A zsírok a szívet is megterhelik érelmeszesedés előidézésével. Valamint akadályozzák a cukor optimális anyagcseréjét a sejtekben, így alapvető okozója a cukorbetegségnek. Figyeljük meg, ha orrunk a zsírosabb, akkor a szívünket érinti a dolog. Ha a homlokunk, akkor a beleinket és a májunkat, ha orcáink, akkor a tüdőnket terheli túl sok zsír.

Akinek mitesszeres, pattanásos a bőre annak kerülni kell a finomított cukor, és a zsíros ételek fogyasztását. Semmiképp ne fogyasszon gyorsételeket, mert azokban túl soka só és a zsír. A túl sok só a vese összehúzódását váltja ki és ezzel csökkenti annak vérszűrő képességét. A méreganyagok így szétterjednek az egész szervezetben. Pattanások gyakran jelentkeznek a stressz miatt is. Ilyenkor is a vesével van a gond, mivel a stressz közvetlenül hat a veseműködésre.

Az ekcémát a szervezet salakanyag eltávolítási és vérkeringési tevékenysége okozza. Ha a szervezetünkbe kerülő méreganyagok mennyisége meghaladja azt a szintet, amit a szervezet képes kiüríteni magából, akkor azok felhalmozódnak a vérben, majd a bőrfelszín alatti szövetekben. A környezetben jelenlévő antigének (virágpor, macskaszőr, vegyszerek…)  pedig beindítják a reakciót. Az ekcéma gyógyítása érdekében jelentősen csökkenteni kell a finomított cukor, zsírok, kémiai adalékokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. Mérsékelni kell a só fogyasztását is, mivel rontja a vese és a belek hatékonyságát, ami további méreganyagok felgyülemlését idézi elő.

Néhányan úgy tekintünk a bőrünkre, mint ellenségünkre, mivel nem úgy viselkedik ahogy szeretnénk. Mindössze annyit kell tennünk érte, hogy figyeljünk oda mit üzen nekünk és tegyük meg a szükséges változtatásokat. Meg fogja hálálni !

 

Felhasznált irodalom: Ohashi és Tom Monte: Testről olvasás c. könyve

 

 

 

Testi és lelki egészségünk               ( Cikksorozat/ 9.  Január 11. 2019.)

TÉL – az öt elem tana tükrében

A kínai gyógyászat öt különböző fő szervet és annak körét különbözteti meg.  Mindegyik szervrendszer működését egy, a természetben megtalálható elemhez kapcsolja.

Ezek a TŰZ, FÖLD, FÉM, VÍZ és FA.

 Az öt elem rendszere arra nyújt rálátást számunkra, hogy az energia hogyan mozog a szervezetben, hogyan táplálja a szervrendszereket szervezetten, szabályos rend szerint.  Minden elem működése hatással van a körben más elemekre.  Vagy táplálja, vagy kontroll alatt tartja. Ha az egyik elem túl gyenge, vagy túl erős, akkor az energia szabályozás felborul és megnyilvánul a szervek kóros működésében. Ezen elemek az évszakokhoz is hozzá vannak rendelve.

Aktuálisan tehát TÉL, január-február hónap, a VÍZ elemnek megfeleltethető.

Hozzá rendelhető szervek a VESE és a kapcsolódó szervek, HÚGYHÓLYAG, nőgyógyászati szervek, prosztata, csontok, gerinc, fogak, haj, valamint a FÜL és a HALLÁS.

A vesék megtisztítják a vért és közreműködnek ezáltal abban, hogy a salakanyagok a vizelettel kiürülhessenek a szervezetből. A kínai gyógyászat szerint a vesék szerepe messze túlmutat ezen az egyébként fontos biológiai funkción. A vese az ősöktől ránk maradt örökségünk, minden spirituális adottságunk tárolója. A szervezetet a vesék látják el életenergiával. Itt tárolódik tehetségünk, jó tulajdonságaink, kihívásaink. Elmondhatjuk, hogy életutunkat a veséink terelik mederbe. Védelmük tehát alapvető fontosságú, az egyik legfontosabb szervünknek tekinthetjük.

Akinek gyenge a veseenergiája, az a bőrén is meglátszik, barnás és rugalmatlan lesz. Az ilyen emberek vérkeringése is gyenge. Mivel a vese irányítja a nemi szerveket, ezért befolyással van a hormonegyensúlyra is. A vesék gyengesége csontbetegségekhez is vezethet, beleértve a csontritkulást, csontok törékenységét is.

Ugyancsak a vese irányítja a hallószerveket is. Amikor gyenge a veseenergia akkor elégtelen lehet a vérkeringés a fülekben és olyankor nem hallja az illető a magasabb frekvenciájú hangokat, illetve fülcsengés kínozhatja.

Ha túlteng a veseenergia, az ugyanúgy okozhat problémákat. Krónikus szomjúságérzetet, szintén hallási problémákat, keserű szájízt, rossz leheletet produkálhat. Gyakran sötét elszíneződés mutatkozik a szem alatt.

A VÍZ elemhez kapcsolódó szerv a húgyhólyag is. A hólyag és a vese szorosan összefügg egymással, így a hozzájuk köthető tünetek is hasonlóak. A hólyag működése is befolyással van a hormonrendszerre, nemi szervekre, vizelet kiválasztásra, de az agyalapi mirigyre is.

Az elemek nemcsak szervcsoportokhoz kapcsolhatók, hanem mindegyik elem egy-egy érzelmi állapothoz is. A VÍZ elemhez kapcsolható érzelmek a FÉLELEM, RÉMÜLET. Köztudott, hogy a félelem és a stressz árt a vaséknek és a mellékveséknek. Ha a vesénk gyenge, akkor sokkal gyakrabban élünk át félelmet, kevesebb bennünk a határozottság, kisebb az akaraterőnk. A vese az akarat székhelye, segít irányt szabni az életünknek. Ha valaki krónikus félelemérzetben szenved, erősítse meg a veséjét !

Megfelelő táplálkozással segíthetjük e szervek egyensúlyának helyreállítását. A VÍZ elemet a pillangós növények erősítik. Minden babféle, a gabonafélék közül pedig a hajdina és az árpa. Ha fáradt a vesénk, próbálkozzunk gyömbérgyökérrel, akár teaként, zöldségként fogyasztva, de jó borogatásként is.

A VÍZ elemhez, így a VESÉHEZ kapcsolható íz a SÓS íz. A kis mennyiségű só tehát serkenti a vese működését. A túl sok só viszont gyengíti a vesét és mint tudjuk, magas vérnyomást idéz elő. Ez abból következik, hogy a VÍZ elem kordában tartja a TŰZ elemet, tehát a SZÍV működését is. A kínai gyógyászat szerint minden elem hat a másik elem működésére is. A vese rendellenességek  a tűz elem megbetegedéseit idézhetik elő, például szívbetegséget, magas vérnyomást. Ha ezeket kezelni akarjuk, akkor a kontroll elemet, jelen esetben a víz elemet, a vesét kell kezelnünk. A só, az olajok, zsírok fogyasztásának csökkentése, könnyű testmozgás végzése megerősíti mindkét elemet és a hozzá tartozó szerveket is.

A keleti diagnosztika és gyógyítás az emberi szervezetben fennálló bámulatos összefüggések ismeretére épül. Ennek az ÖT ELEM tana képezi az alapját. Az emberi egészség és a természetben végbemenő változások folyamata elválaszthatatlan egymástól.

Tehát: ÉLJÜNK ÖSSZHANGBAN A TERMÉSZETTEL ! 

A következőkben egy szintén ide kapcsolható, és sokakat érintő témáról olvashatsz. A BŐR problémáiról és kezelési lehetőségeiről, kicsit másképpen. J

Köszönöm, hogy elolvastad!

 

Felhasznált irodalom: Ohashi és Tom Monte: Testről olvasás c. könyve

 

Előző cikkek...

 

 

Testi és lelki egészségünk                              ( Cikksorozat/ 1.  Szeptember 03. 2018.)

Nyárutó – az öt elem tana tükrében

Mindenkivel  megtörtént már, hogy megmagyarázhatatlan fájdalmat érzett  teste valamely pontján, bőrtüneteket tapasztalt itt-ott , amik ahogy jöttek, úgy el is tűntek. Miért éppen ott fáj, viszket, nő pattanás?  Ezek a tünetek sok mindent elárulnak a testben zajló folyamatokról. Mindegyik a gondolkodásmódunkról , érzelmeink megéléséről is szól. Ha tudjuk, hogy szervezetünkben miképp és merre áramlik az energia, akkor megfejthetjük ezeknek a rejtélyesnek tűnő tüneteknek a jelentését.

Testünkben az energia tizenkét világosan elkülönülő  csatornában  áramlik. Ezek a meridiánok olyanok, mint valami folyó, a test bizonyos pontján erednek, és onnan  folynak  a test egy másik pontjáig. Az egészség állapota, mikor az energia akadálytalanul áramlik az egész rendszerben és ellátja életerővel minden egyes szervünket, sejtünket.

A kínai gyógyászat öt különböző fő szervet és annak körét különbözteti meg.  Mindegyik szervrendszer működését egy , a természetben megtalálható elemhez kapcsolja.

Ezek a TŰZ, FÖLD, FÉM, VÍZ és FA.

 Az öt elem rendszere arra nyújt rálátást számunkra, hogy az energia hogyan mozog a szervezetben, hogyan táplálja a szervrendszereket szervezetten, szabályos rend szerint.  Minden elem működése hatással van a körben más elemekre.  Vagy táplálja, vagy kontroll alatt tartja. Ha az egyik elem túl gyenge, vagy túl erős, akkor az energia szabályozás felborul és megnyilvánul a szervek kóros működésében. Ezen  elemek az évszakokhoz is hozzá vannak rendelve.

Tehát NYÁRUTÓ, szeptember-október hónap, a Föld elemnek megfeleltethető.

Hozzá kapcsolódó szervek a lép, hasnyálmirigy, gyomor és az izmok.

A lép meridián a nagy lábujj külső oldalából indul, végigmegy az alsó lábszár belső oldalán a térdig, onnan a combon át a gyomorig,  majd elkanyarodik a hónaljnál a kar alatt és a hát külső oldalán, a hónaljvonalon ér véget.

A kínai gyógyászatban a lépnek nagy jelentőséget tulajdonítanak. A lép tisztítja meg a vért, közvetítésével kerülnek a véráramba az immunsejtek. Alapvető szerepet játszik az emésztésben, főleg mert ő táplálja életerővel a gyomrot és a vastagbelet.

Hozzá kapcsolódó érzelmek az együttérzés,  aggódás, a  szorongás és szeretethiány.

Ha a lép energiája  felborul , a következő  tüneteket tapasztalhatjuk többek között: rossz emésztés, ízérzékelési zavarok, szájban keletkező problémák, mint fekélyek, száraz ajkak.  Bő váladék a nyálkahártyákon, orr melléküreg gyulladás, hormonális zavarok, végtagok gyengesége, bizsergése, nyirok problémák, vegetatív idegrendszeri problémák.

Érzelmi megnyilvánulása, hogy az energiaszint váltakozása miatt az ember gyakran rosszkedvű, belemerülhet az önsajnálatba, vagy a mások iránti együttérzésbe. Folyamatosan agyal, aggódik.

Megfelelő táplálkozással segíthetjük e szervek egyensúlyának helyreállítását. A lépnek ,  gyomornak és  hasnyálmirigynek  az élelmiszerek közül a finomított cukor árt leginkább, valamint minden, ami nagyon savas. Ideértve az üdítőitalokat és a bort is.

Megfelelő működésükhöz az ásványi anyagok nagyon fontosak. Minden zöldség bőven tartalmaz ásványokat. Közülük a tökfélék a leginkább lépserkentők. Különösen jók a káposztafélék magas kalcium tartalmuk miatt. Gabonafélék közül a köles ajánlható elsősorban.

Nagyon fontos , hogy alaposan rágjuk meg az ételt ! A nyáltól átjárt étel lúgosságával ellensúlyozza a gyomor savasságát. A fűszeres,  savas ételek gyomorégést, gyomorfájást eredményezhetnek.

Amennyiben a  mögöttünk hagyott nyarat kellőképpen kihasználtuk és éltünk a TŰZ elemet és a hozzá tartozó szervet, a szívet erősítő őröm és nevetés lehetőségével, akkor aggódás nélkül léphetünk be a nyárutóba. Ugyanis a TŰZ elem a FÖLD  elemet táplálja, mondhatnám úgy is, hogy a szív tüze felmelegíti a lépet.

Kívánok energiában bővelkedő,  kellemes, aggódásoktól mentes NYÁRUTÓT !

Triebl Mária  

Hamarosan újra jelentkezem egy másik témával !

 

 

Felhasznált irodalom: Ohashi és Tom Monte: Testről olvasás c. könyve

 

 

 

Testi és lelki egészségünk                               ( Cikksorozat/ 2.  Szeptember 24. 2018.)

 
Őszi aktuális : a méregtelenítésről és annak buktatóiról
 

Hogyan is készíthetnénk fel szervezetünket az előttünk álló hűvös őszi napokra és a hosszú télre ? Legyen az első lépés egy alapos méregtelenítés. Erről szeretnék néhány gondolatot megosztani. Mindennapos gyógyszertári munkám során tapasztaltam, hogy mennyire fontos lenne mindenkinek megismerkedni a salaktalanítás fontosságával. Itt most inkább a gyakran elkövetett hibákra szeretném felhívni a figyelmet, amit sokan nem vesznek komolyan.

A szervezet elsavasodása civilizációs betegség és már sajnos népbetegség is. Okozója a helytelen táplálkozás és életmód. Túl sok fehérjét fogyasztunk, cukros ételeket, élvezeti cikkeket. Keveset pihenünk, keveset mozgunk, valódi táplálék helyett gyorsan bekapunk valami élelemnek nem nevezhető készételt. Gyógyszereket fogyasztunk valódi orvosságok helyett.

A szervek károsodása még nem tapasztalható, amikor a megkocsonyásodott salakanyagok már láthatóvá válnak a kötőszövetben (narancsbőr). Érezhetők az ízületekben, talpunkon, fejbőrünk alatt nyomásérzékeny pontok formájában. Az elsalakosodás aztán különféle betegségek megjelenéséhez vezet. Lehetnek ezek degeneratív betegségek, hiánybetegségek, lerakódások.

Nagyban hozzájárul az alábbi kórtünetek kialakulásához: hajhullás, ínysorvadás, csontritkulás, érelmeszesedés, változókori hőhullámok, gombásodás, gyomorégés, ödémák, nem utolsó sorban az ízületi problémák és még sorolhatnám.

Elég csak azt mondani, hogy a daganatos sejtek savas közegben képesek életben maradni és szaporodni, lúgosban erre képtelenek. Valamint a test öregedési folyamatának gyorsasága is ettől függ.

A salak tulajdonképpen kémiailag semleges só, amelyet valamilyen ásványi anyag és maga a sav alkot. Ezzel nem is lenne baj, ha úgy ahogy van kiürülne a szervezetünkből. Ez a sav-bázis egyensúly szabályozásból eredő természetes folyamat lenne. A baj az, hogy túlterhelt szervezetünk nem képes azonnal kiválasztani a salakot, hanem elrakja különféle lerakóhelyeken, aztán többnyire ott is marad. Szép lassan elsalakosodunk. A következmény már ismert.

El is érkeztünk a salaktalanítás során elkövethető legjelentősebb hibához.

Ha ezeket a méreganyagokat feloldjuk akkor az addig közömbösen lekötött sav felszabadul, ismét aktív lesz. Újra rombolni fog szervezetünkben. Ez történik akkor, amikor tisztítókúra címszó alatt elkezdünk salaktalanító teát, vagy zöldségleveket inni. Ez nagyon hasznos lenne, ha a folyamat nem állna meg itt. Ugyanis a feloldott méreganyagokat ásványi anyagok segítségével újra közömbösíteni kellene, hogy aztán kellő mennyiségű folyadék, elsősorban víz fogyasztásával a vizeleten át kiválasztódhassanak. Ha ezt nem tesszük meg bekövetkezhet a böjtölési krízis, ami akár súlyos kimenetelű is lehet.

 

Szervezetünk öngyógyító mechanizmusa állandóan igyekszik közömbösíteni a savakat, de ehhez a saját ásványi anyag készletét kénytelen felhasználni, ha nem kap kívülről segítséget. Tehát ugyanolyan fontos a salakoldás után, második lépésként a savak közömbösítése. Erre az ásványi anyagokban bővelkedő, főleg vegetáriánus táplálkozás és az ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmazó táplálékkiegészítők használata alkalmas. Gyógyszertárban és bio boltokban kaphatók erre alkalmas porkeverékek, tabletták. A harmadik fontos lépés a savak kivezetése. Ezt a kellő mennyiségű folyadék elfogyasztása biztosítja. Nagyszerű, ha ezt még fokozzuk bázikus fürdő beiktatásával. (szódabikarbónás) Ha valaki már profi méregtelenítő akkor jöhet a béltisztítás is. Nem feltétlen beöntésre gondolok, nagyon jók erre a célra az indiai útifű maghéj őrleményt tartalmazó készítmények.

Még egy fontos dolog, hogy leromlott, beteg, erősen elsalakosodott szervezetű egyéneknél nem szabad a salakoldással (tea és zöldséglé fogyasztással) kezdeni a méregtelenítést. Az amúgy is savas testet elárasztanánk még plusz savval! Ilyen esetben először közömbösítsük a keringő savakat ásványi anyagokkal, bázikus por készítményekkel. Sok folyadék fogyasztásával mossuk ki ezeket és utána jöhet a raktárak felszabadítása. Természetesen újra közömbösítés és kivezetés.

Ilyen esetben azonban tanácsos orvos, vagy természetgyógyász segítségét kérni.

Nem az volt a célom, hogy elvegyem a kedvét bárkinek a méregtelenítéstől, hiszen vallom, hogy az egészség ott kezdődik, csak a veszélyekre szerettem volna felhívni a figyelmet. Arra viszont fel kell készülni, hogy ez egy hosszú folyamat, 2-3 évbe is beletelhet, mire megszabadulunk attól, amit felhalmoztunk. Utána pedig egy másfajta életformát kell, hogy kialakítsunk. Ekkor ez már nem lesz olyan nehéz, mint amilyennek most tűnik, hisz tisztuló testünk kívánni is fogja a változtatást.

 

Sok sikert és jó egészséget kívánok szeretettel mindenkinek! 

Triebl Mária 

 

                        

 

 

 

 

Testi és lelki egészségünk                       ( Cikksorozat/3. Szeptember 28. 2018.)

Fájdalom és betegségek nélkül élni…

 

Hulda Clark amerikai biofizikusnő évtizedek alatt összegyűjtött kutatási eredményeit, tapasztalatait osztja meg  „Meggyógyulhatsz„ című könyvében,  melynek: A betegségek valódi okai és gyógymódjai  alcímet adta.

A könyv a jelenleg sokszor gyógyíthatatlannak tartott civilizációs betegségek kialakulásával és gyógymódjaival foglalkozik. Elindulva a krónikus fáradtságtól, a különféle fájdalmakon át a pszichés betegségekig, magas vérnyomásig, a sclerosis multiplexig, rákig és még hosszan sorolhatnám.

E könyvben leírt kutatási eredmények alapján szeretném felhívni a figyelmet egy olyan területre amit még mindig nem veszünk komolyan. Pedig egészségünk megőrzése érdekében fontos tényező lenne.

Miért is betegszünk meg valójában ?

Eddig úgy tudtuk, hogy betegségeinket nagyrészt saját magunknak köszönhetjük, mert nem öltöztünk fel rendesen, nem eszünk elég vitamint, nem mozgunk eleget, nem alszunk eleget, egészségtelenül táplálkozunk, vagy elkaptunk valami kórt. Ha mégsem, akkor ráfogjuk a génekre. Pedig az öröklött betegségek nagyon ritkák. Nem lehet a géneket hibáztatni, hiszen azok millió éveken keresztül úgy fejlődtek, hogy egészséges embereket hozzanak létre.  Akkor a mi életünkben hirtelen megváltoztak volna? Nem !  A szennyezőanyagok azok, amik mutáns hatással vannak sejtjeinkre.

Minden betegség kialakulásában ott van a két bűnös: Az élősködők és a szennyezőanyagok.

 • Miért van az, hogy minden rákos ember májában van emberi bélmétely ?
 • Miért van az, hogy minden cukorbeteg hasnyálmirigyében van olyan métely amelyik eredetileg a szarvasmarhák hasnyálmirigyében él ?
 • Miért van az, hogy minden környezeti betegségben szenvedőnek van a májában juh májmétely ?
 • Miért van az, hogy minden asztmás beteg tüdejében Ascaris van?

Miért van az, hogy minden titokzatos betegségben szenvedő embernek van a szervezetében élősködő, vagy valamilyen szennyezőanyag ?

Miről is beszélünk mikor élősködőt és szennyezőanyagot említünk?

Minden élőlény ami rajtunk, vagy bennünk él és belőlünk táplálkozik az parazita. Méretétől függetlenül. Ezek a férgek lehetnek bélgiliszták, baktériumok, gombák, vírusok és mételyek is, valamint ezek különféle fejlődési szakaszban lévő egyedei. A legveszélyesebb parazita a bélmétely, amely például minden rákbetegség, Alzheimer kór, Crohn betegség stb…hátterében ott van.

A szennyezőanyagok pedig: Minden olyan fizikai és kémiai méreg, amit belélegzünk, megeszünk, magunkra kenünk, tisztítószerek, ragasztók, oldószerek,  amikkel együtt élünk. Egyik legveszélyesebb például a penész és a nehézfémek.

A paraziták bennünk élnek. Bekerülhetnek a szervezetünkbe étellel, főleg hússal, belélegezzük őket a porral, szennyeződések útján a kezünkről, tárgyakról, állatokkal való kontaktus által.

A szennyezőanyagok lerakódnak létfontosságú szerveinkben, agyunkban, kötőszöveteinkben. A méreganyagokkal terhelt szervek pedig kiváló lakhelyül szolgálnak a parazitáknak. Ez a két tényező pedig sok egészségügyi problémáért felelős.

Szervezetünk próbál megszabadulni tőlük oly módon, hogy köveket, nyálkát, daganatokat, gyulladásokat, ödémát produkál. Próbálja itt karanténba zárni őket, hogy a fontosabb szerveket megkímélje . Végül feladja és tartósabb problémák alakulnak ki. Ezek először csak működésbeli problémák, majd fizikai elváltozások formájában jelentkeznek. Igazából,  amit mi civilizációs betegségeknek hívunk nagyrészt visszavezethetők erre a tényezőre.

Mi tehát a gyógyulás útja ?

1. Kiirtani magunkból az összes élősködőt, baktériumot, vírust , gombát.

2. Elkerülni a mérgező penészeket, vegyszereket, fémeket.

3. Megtisztítani szervezetünket a lerakódásoktól, nyálkától, kövektől.

4. Gyógynövényekkel és megfelelő táplálékkiegészítőkkel segíteni szervezetünket, hogy visszanyerje egészségét.

Azokhoz a dolgokhoz amiket otthon nem tudunk megoldani, kérhetjük szakember segítségét.

Jó hír, hogy Hulda Clark feltalálta a megfelelő eszközt is a paraziták szervezetünkből való kiirtásához.

Egyszerű kezeléssel, rövid idő alatt megszabadulhatunk tőlük.

A nehézfémek, szennyeződések eltávolítására is vannak már kiváló, hatékony készítmények.

Mindezekben segítséget tudok nyújtani, a kezelést is beleértve.

Valamint életmód tanácsadással is segíteni tudom  a gyógyulásban.

Bővebb információt talál a : www.asztro-teljesgyogyulas.webnode.hu oldalon   

                                                  


     

Itt pedig a parazitákkal kapcsolatban olvashat bővebben:

 www.meregtelenites-dieta.com/a-parazitak-titkos-vilaga

 

 

Testi és lelki egészségünk               ( Cikksorozat/ 4.  Október 08. 2018.)

 

Amire talán nem is gondolunk -  Pszichés problémák más megvilágításban

Sajnos ma még elég kevés szülőnek jut eszébe, hogy gyermeke hiperaktivitásának, figyelemzavarának, diszlexiás tüneteinek az okát az emésztőrendszer problémás működésével hozza összefüggésbe. Végső soron pedig a megoldást a táplálkozás megváltoztatásában keresse.

 

Ugyanezt elmondhatjuk a felnőttek esetében is. Sokan nem gondolnák, hogy a depressziónak, a koncentrációs problémáknak , állandó fáradtságnak a sérült emésztőrendszer lehet a kiindulópontja.

 

A sort folytathatnánk még az allergiával, ekcémával, asztmával. 

 

A modern orvostudomány bennünket embereket különböző rendszerekre osztott fel, mint szív és érrendszer, emésztőrendszer, idegrendszer stb…

Ennek megfelelően  különböző szakterületek jöttek létre a gyógyításban, ezek mindegyike az emberi test egy-egy részére fókuszál. Így sokszor rejtve maradnak fontos összefüggések.

Ilyen többek között az emésztés és a pszichológia kapcsolata.

Pedig az orvostudomány  történetében rengeteg példa van arra, hogy akár súlyosabb pszichiátriai tüneteket is pusztán a beteg bélrendszerének a   rendbetételével   gyógyítottak.

A mentális problémákkal küzdő betegek  többsége emésztési problémákkal is küzd.

Az emésztés és az agy kapcsolatát valamilyen oknál fogva sok orvos nem veszi figyelembe.

 

Erre világít rá munkásságával Dr. Natasha Campbell-McBride neurológus, egy autista kisfiú édesanyja. Miután kisfiát kigyógyította az autizmusból,1998-ban megalapította a Cambridge Táplálkozástudományi Klinikát. 

Speciális programjaival jelentős eredményeket ért el  a viselkedés és tanulási zavarokkal küzdő gyermekek és felnőttek  állapotának javításában.

Saját kutatási eredményeire épített meggyőződése, hogy a tanulási zavarok, hiperaktivitás, figyelemzavar, depresszió, a többi fent említett betegség, sőt az autizmus és skizofrénia is kapcsolatban állnak az emésztőrendszer állapotával.

 

Természetesen, nem szeretném azt állítani, hogy kivétel nélkül minden ilyen probléma hátterében az elégtelen emésztés áll, de egyre több kutatás bizonyítja az összefüggést.

 

További információk:

www.asztro-teljesgyogyulas.webnode.hu/emesztorendszeri-problemak/

 

 

Testi és lelki egészségünk               ( Cikksorozat/ 5.  Október 15. 2018.)

 

„ Nem létezik a lélektől független, pusztán testi betegség”      (Szókratész)

 

Ezzel sokan tisztában vagyunk már és egyszer talán eljutunk odáig is, hogy a hivatalos gyógyászatban is elfogadott tény lesz. Egyre inkább bizonyítást nyer.

Induljunk el a placebohatástól. Mindenki hallott már róla. Ha az ember megszokta azt, hogy egy fehér köpenyes szakembertől igazi gyógyszert kap , amitől jobban érzi magát,  akkor ha ez a fehér köpenyes cukortablettát ad neki, attól ugyanúgy jobban fogja érezni magát.

Máshogy fogalmazva azért érzi jobban magát, mert meg van győződve róla, hogy jobban fogja magát érezni.

Túl ezen, bebizonyították, hogy az esetek bizonyos százalékában valódi élettani változásokat okoz a placebo. Nem csak az érzeteinket, hanem egész biokémiánkat megváltoztatja. A placebohatás tehát alátámasztja a test-elme kapcsolatot és a test veleszületett öngyógyító képességét.

Na, de mi újság az ellenkezőjével ?  Árt-e a testnek a negatív hiedelem? Milyen befolyással van a negatív meggyőződés a test élettanára ? Meg tudjuk- e valósítani, hogy betegre gondolkodjuk magunkat ? Természetesen, igen. Aki a betegségre összpontosítja a figyelmét az megbetegszik, állapota romlik.

Ezt nevezik úgy a kutatók, hogy nocebohatás.

A nocebohatás a negatív meggyőződések erejének bizonyítéka.

Példa erre, hogy az orvostanhallgatók 79%-a azoknak a betegségeknek a tüneteit produkálja, amelyikről éppen tanul.

Egy kísérletben ahol kórházi betegek cukros vizet kaptak azzal a megjegyzéssel, hogy hányni fognak tőle, 80%-ánál így is történt.

Egy másik kísérletben asztmásokat figyeltek meg. Ártalmatlan sóoldatot kaptak, mire azt mondták, hogy ingerlő hatású allergéneket tartalmaz. Nem csak egyszerűen fulladozni kezdtek tőle, hanem ténylegesen összehúzódtak a hörgőik.

Már a puszta állítás, hogy egy gyógyszeres kezelés kellemetlen tüneteket válthat ki, önbeteljesítő jóslat lehet. Más szóval a sugallatnak hatalmas ereje van.

Mennyire ártó akkor az , amikor „ gyógyíthatatlannak”  bélyegezzük az embereket,      vagy „ krónikus betegséggel „ címkézzük fel őket, mint a magas vérnyomás, Chron betegség, szklerózis multiplex és a többi ? Amikor kinyilatkoztatjuk, hogy a páciensnek krónikus, gyógyíthatatlan, halálos betegsége van, negatív meggyőződést programozunk a tudatalattijába. Azzal, hogy negatív előrejelzést adunk a betegnek, megfosztjuk a gyógyulás reményének a lehetőségétől. Mennyivel jobb lenne, ha reményt kínálnánk és arra ösztönöznénk a tudatot, hogy a test az öngyógyító mechanizmusait segítő vegyületeket bocsásson ki ?

A következő kérdés, hogy valóban a génjeink áldozatai vagyunk ? Esetleg tudatunk erejével erre is hatni tudunk ?

A következő írás erről fog szólni, vagyis az epigenetika tudományáról.

Folytatjuk….

 

Felhasznált irodalom: Dr. Lissa Rankin – Gyógyulás gyógyszerek nélkül c. könyve

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Testi és lelki egészségünk               ( Cikksorozat/ 6.  Október 19. 2018.)

 

Valóban a génjeink áldozatai vagyunk ?

 

Ezzel a gondolattal zártam az előző írásomat.

Tehát annyi már biztos, hogy pozitív, vagy negatív meggyőződéseink élettani változásokat idéznek elő a testünkben. Gondolkodásunk megváltoztatásával hatást gyakorolhatunk arra, hogy miként kommunikál agyunk testünk többi részével, megváltoztatva ezzel testünk biokémiai folyamatait.  De mi a helyzet a génekkel ?

Ahogy a kutatásokból kiderült, a DNS-ünket ugyan nem változtathatjuk meg, de annak megnyilvánulásait, kifejeződését igen. Minden egyes génünk hozzávetőlegesen 30 000 módon nyilvánulhat meg a környezeti hatások változásának függvényében. Megdőlni látszik a genetikai determinizmus elve, miszerint génjeink jelentik a végzetünket. Nem vagyunk eleve kiszolgáltatva a szívbetegség, rák, alkoholizmus, depresszió, magas koleszterinszint……. családon belüli ismétlődésének. Hacsak nem hiszünk a tudatunkba programozott téves hiedelmeknek.

Az ezzel foglalkozó kutatók ma már azt gondolják, hogy külső dolgokkal, mint például a táplálkozás, környezet, gondolatok és érzelmek hatni lehet azokra a fehérjékre, amelyek meghatározzák, hogy milyen módon nyilvánuljon meg a DNS. Az is kiderült, hogy a szívbetegek és a rákosok mindössze 5 %-a tulajdoníthatja családi örökségnek a betegségét.

Álljon itt egy érdekes kísérlet leírása mindezek alátámasztására. Lipton, sejtbiológus egyetlen őssejtet helyezett Petri-csészébe, ahol sok genetikailag azonos sejtté osztódott a táptalajon. Utána ezeket a sejteket háromfelé osztotta, három különböző környezetbe helyezve. A kísérlet során rájött arra, hogy csupán a környezeten ( táptalajon ) múlik, hogy zsírsejt, izomsejt vagy csontsejt válik-e belőle.  A sejtek genetikailag azonosak voltak, csak másképp fejezték ki magukat. Gyökeresen eltérő sejtként jelentek meg. Az egyetlen különbség a környezet volt. Ez a környezet azt is meghatározza, hogy a sejt egészséges marad-e, vagy megbetegszik. Rájött, hogy az emberi test semmiben sem különbözik e téren a laboratóriumban  található sejtektől. A testünkben lévő sejtek tápközege a vér. Ha megváltoztatjuk vérünk összetételét, megváltozik a sejtjeink környezete. Vérünk összetételét pedig agyunk irányítja, ő a vegyész. Különféle hormonokat, növekedési faktorokat, és más vegyületeket szabadít fel, befolyásolva ezzel vérünk összetételét.

Most tegyük fel a kérdést, hogy hol az összefüggés a gondolataink és a sejtjeink állapota, egészsége között ?

Lipton válasza is így hangzott: az agy észlel, a tudat értelmez.

Minden azon múlik, hogy az elme hogyan értelmezi az élet bizonyos eseményeit. Egyszerű példa: szemünk előtt megjelenik egy ember. Ez az agy tárgyilagos észlelése. Majd a tudatunk rájön, hogy mi ezt az embert szeretjük. Ez a tudat értelmezése. Ekkor az agy olyan vegyi anyagokat szabadít fel, amik a vér útján egészséges tápközeget biztosítanak a test valamennyi sejtjének. Ellenkező esetben, amikor a látott ember számunkra ellenszenves, az agy stresszhormonokat küld a vérbe, amik károsítják a sejteket.

Ha bizakodók és pozitívak a gondolataink, akkor agyunk olyan anyagokat termel, amelyektől nyugalmi állapotba kerülünk és a szervezet öngyógyító mechanizmusai maguktól meggyógyítják azt, ami elromlott.

A negatív gondolatokat, félelmeket viszont stresszként éli meg szervezetünk. Amikor a stresszreakciók lépnek működésbe, testünk nem a sejtmegújítással, öngyógyítással foglalkozik, hanem a veszélyhelyzet    elhárításával. A stresszhormonok hosszabb távon megmérgezik a sejt környezetét. Ne csodálkozzunk, ha a test megbetegszik.

 

A következő rész témája, hogyan gyógyítsuk a tudatunkat, hogy testünk is meggyógyuljon?

Folytatjuk….

 

Felhasznált irodalom: Dr. Lissa Rankin – Gyógyulás gyógyszerek nélkül c. könyve

 

 

 

Testi és lelki egészségünk               ( Cikksorozat/ 7.  Október 24. 2018.)

Változtassuk meg azt, ahogy a világra tekintünk !

(Cikksorozat/5. és 6. )…..folytatása.

Az előzőekben megállapítottuk, hogy a test tehát önjavításra van tervezve, a pozitív meggyőződés, az ellazulás előkészíti a terepet az öngyógyításhoz. De valóban elég-e ennyi minden esetben a gyógyuláshoz ? Valószínűleg nem  mindig elég. Mert mi van akkor, ha valaki megtalálta a megfelelő gyógymódot, hisz a gyógyulásában, a gyógyítójával is együtt tud működni, de közben romokban hever a házassága, napi 12 órát robotol egy nem kielégítő munkakörben, haragban van a világgal és önmagával ? Valószínűleg elmarad a siker . Vagy mi van azzal, aki iszik, dohányzik, gyorskaját eszik, mégis vígan és egészségesen él, mert tele van életörömmel, célokkal ? De megnézhetjük az „egészségmániásokat” is, akik mindent helyesen csinálnak. Egészségesen táplálkoznak, mozognak, eleget alszanak, kerülik a mérgeket és ugyanúgy megbetegszenek mint azok a társaik akik két végén égetik a gyertyát.

Ezek a tények mind arra késztetnek bennünket, hogy feltegyük a kérdést, hogy akkor mik is az egészséges életmód kritériumai? Lehet, hogy gyökeresen megváltoznak az egészségről vallott nézeteink.

Melyik rendelőben teszik fel a következő kérdéseket a beteg embereknek? Mi hiányzik az életéből? Van-e valami akadálya, hogy teljes és életerős önmaga legyen? Van-e szeretetteljes kapcsolata? Elégedett-e a munkahelyén? Összhangban van-e az életcéljával? Van-e módszere a kreatív önkifejezésre? Anyagilag rendben van-e, vagy a pénz feszültséget okoz az életében?

Kezdjük sejteni, hogy az emberek  nem a rossz gének, a rossz szokásaik miatt betegek csupán, hanem mert kétségbeejtően magányosak, feszültek a munkájuk miatt, rettegnek a pénzügyeik miatt…A másik oldal pedig, akik tele vannak vidámsággal, szeretettel, értelmes célokkal, örömet adó kapcsolatokkal. Vagyis egyszerűen boldogok. Talán nem vigyáznak túlságosan a testükre, de a testük mégis egészséggel válaszol.

Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy holnaptól éljünk nyugodtan egészségtelenül, mert annál jobb lesz nekünk, hanem azt, hogy nézzünk kicsit távolabbra.

Merjük feltenni magunknak a kérdést, hogy: „ Mire lenne szükségem a gyógyuláshoz? Mi az igazi oka a betegségemnek? „

Azután merjünk őszintén válaszolni a feltett kérdésre!  Aztán már csak egy lépés, hogy merjük megtenni a szükséges változtatásokat!

Újra megállapíthatjuk, hogy az érzelmi stressz kiváltó okai – a magány, munkahelyi frusztráció, összetűzések miatti harag, pénzügyi gond, félelem- betegséget okozhatnak.

Életünk minden egyes aspektusának a minősége hat a tudatunkra, így a testünkre is. Képes rá, hogy feszültséget okozzon, vagy nyugalmat teremtsen.

Nem elég, ha kizárólag a testre összpontosítunk és figyelmen kívül hagyjuk a tudat egészségét. Nagyon nehéz  a lélek egészségének erősítése nélkül a test egészségének erősítése. Addig nem lehet teljes a gyógyulás, amíg nem fogadjuk el, hogy testünk spirituális, szakmai, kapcsolati, anyagi, környezeti, mentális és érzelmi egészségünket tükrözi.

„ Nem a testen múlik, hogyan élünk. A test azt tükrözi vissza, ahogyan élünk: élettapasztalataink összességének a tükörképe.”

Ebben benne foglaltatik az egészséges életmód mellett a szeretet,  a hit megélése, az elfojtott érzelmek felszabadítása, örömforrások kiaknázása és az ÖNSZERETET is !

Talán a legnehezebb munka tudatunk átalakítása.  Szerencsére  ma már nagyon sok segítő technika áll a rendelkezésünkre. Igaz, hogy ebben segítséget kaphatunk ugyan, de az úton nekünk kell végigmenni, a kemény munkát nem úszhatjuk meg. Jó hír viszont az ,hogy  csak elindulni nehéz, a többi már jönni fog. 

 

Felhasznált irodalom: Dr. Lissa Rankin – Gyógyulás gyógyszerek nélkül c. könyve

 

 

 

Testi és lelki egészségünk               ( Cikksorozat/ 8.  Október 28. 2018.)

Ősz – az öt elem tana tükrében

A kínai gyógyászat öt különböző fő szervet és annak körét különbözteti meg.  Mindegyik szervrendszer működését egy , a természetben megtalálható elemhez kapcsolja.

Ezek a TŰZ, FÖLD, FÉM, VÍZ és FA.

Az öt elem rendszere arra nyújt rálátást számunkra, hogy az energia hogyan mozog a szervezetben, hogyan táplálja a szervrendszereket szervezetten, szabályos rend szerint.  Minden elem működése hatással van a körben más elemekre.  Vagy táplálja, vagy kontroll alatt tartja. Ha az egyik elem túl gyenge, vagy túl erős, akkor az energia szabályozás felborul és megnyilvánul a szervek kóros működésében. Ezen  elemek az évszakokhoz is hozzá vannak rendelve.

Tehát ŐSZ, november-december hónap, a FÉM elemnek megfeleltethető.

Hozzá rendelhető szervek a TÜDŐ és a kapcsolódó szervek, légutak, VASTAGBÉL , bőr.

A tüdőmeridián a mellkasi részen, a kulcscsont fölött indul, végigfut a kar belső oldalán és a hüvelykujjba érkezik.

A vastagbél meridián a mutatóujj hegyétől indulva végighalad a kar külső oldalán, aztán a vállon át a torokhoz, a nyakhoz és a száj széléhez ér és az orrlyuk melletti külső redőnél fejeződik be. A meridiánok mentén jelentkező tünetek - elszíneződések, pattanások, foltok- a légzés és a kiválasztás valamilyen problémáját jelzik.

A tüdő azáltal tisztítja a vért, hogy oxigénnel tölti fel és eltávolítja belőle a széndioxidot. A keleti orvoslás azt tartja, hogy az oxigén felvétele nem más, mint az életerő befogadása. Tehát ha a tüdő nem működik jól, csökken az életfelvételi képességünk.

Amikor a tüdőenergia kimerül nehézségek keletkeznek a széndioxid eltávolításával a vérből, ez pedig jó táptalajt biztosít a vírusok és mikroorganizmusok számára. Ez oda vezet, hogy az ember fokozottan fogékonnyá válik a megfázásra. A légzés a feszültséget is oldja. Amikor nehezünkre esik a légzés, fokozódik bennünk a feszültség, különösen a vállainkban. A tüdőenergia kimerülése következtében dugulást érezhetünk a tüdőnkben és köhögünk. Ilyenkor a köhögés erőlködő és nem sok váladékot hoz fel. Amikor a tüdőenergia túlteng, akkor a makacs köhögés sok váladékot hoz fel. Ilyen az erős dohányosok köhögése, amit a tüdőben rekedt túl sok energia okoz. (Ide csak egy megjegyzést szeretnék beszúrni, hogy a rák mindig energiatöbbletből ered. )

A vastagbél alapvető feladata a salakanyagok eltávolítása, valamint a víz felszívása. A vastagbél egymást kiegészítő viszonyban áll a tüdővel. A vastagbél problémái gyakran a tüdőre és a homloküregre is kihatással vannak. Ennek oka az, hogy a vastagbélben bennszorult felesleges energia megindul felfelé, ha már lefelé nem tud kiürülni. A szervezet így igyekszik helyreállítani az egyensúlyt.

Amikor a vastagbél energiája kimerül, általában székrekedés, orrdugulás, hörghurut jelentkezik. A bátorságot a belek erősségével hozzák összefüggésbe. Akinek jók a belei, az határozottan cselekszik. A vastagbél gyengesége a határozottság és bátorság eltűnését okozza. A vastagbél energiájának túltengése fejfájást, orrcsöpögést, orrdugulást, íny és fogfájást, szemváladékozást , mellkasi fájdalmakat, hasmenést okozhat. Valamint tünete lehet az aranyér, vagy az egyszerű nátha is.

Az elemek nemcsak szervcsoportokhoz kapcsolhatók, hanem mindegyik elem egy-egy érzelmi állapothoz is. A FÉM elemhez kapcsolható érzelmek a SZOMORÚSÁG, BÁNAT. Meg kell tanulnunk helyesen kezelni a bánatunkat, tudnunk kell túllépni rajta, ha értelmes életet akarunk élni ! Aki túlzottan belemerül a szomorúságába, általában megbetegszik a vastagbele. Az ilyen emberek gyakran éreznek csalódottságot, kiszolgáltatottságot. Nem szabadna a kelleténél több energiát fordítani apró sértődésekre, negatív és haszontalan emlékekre.

Megfelelő táplálkozással segíthetjük e szervek egyensúlyának helyreállítását. A fém elemet a barnarizs erősíti, továbbá sok közismert zöldségféle, mint a káposzta, karfiol, zeller, uborka, fehérrépa, retek, vöröshagyma. A keleti orvoslás szerint a gyömbér, fokhagyma, torma is jót tesz. Mivel a FÉM elemhez kapcsolható íz a csípős, ezért egy csipetnyi csípős íz is javítja a tüdő és vastagbél működését. Minden teljes kiőrlésű gabona is  javítja a vastagbél működését. Ezzel szemben az állati eredetű élelmiszerek, különösen a tőkehús, megterheli a beleket. A zsír, főleg a húsból, tojásból, kemény sajtokból származó zsír, a vastagbél elváltozásainak első számú okozója.

A tüdő pedig nagyon érzékeny a tejtermékekre és az olajra. A sült ételek és tejtermékek eltömik a tüdőben lévő pici légzsákokat, ezzel megakadályozzák, hogy az oxigén teljesen átjárja a tüdőt. Ha köhögünk, főleg kerüljük ezeket az élelmiszereket.

Azt se feledjük, hogy a kínai gyógyászat szerint minden elem hat a másik elem működésére is. Hasmenés esetén például , minden bizonnyal a fém elem, a vastagbél hiperaktív. Sok esetben okozhatja ezt, hogy a lépben ( föld elem ) túl sok energia halmozódott fel a túl sok cukor, vagy alkohol fogyasztása miatt. A felesleget a vastagbélnek adja át. Aztán ha a fém elem hiperaktív, az csökkenti a máj és epehólyag (fa elem ) működését.

 Valahol próbáljuk megállítani a folyamatot! Az előttünk álló két hónap pedig a FÉM elemről szól. Figyeljünk erre fokozottan, tüdőnk és vastagbelünk hálás lesz érte!

Felhasznált irodalom: Ohashi és Tom Monte: Testről olvasás c. könyve